Hermeneusis on entrepreneurship and rural development

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56294/piii202363

Keywords:

Entrepreneurship, Rural Development, Sustainability, Communities

Abstract

Rural entrepreneurship is a very important component, since this activity provides economic opportunities to people in rural areas and promotes the creation of companies in the countryside. This increases economic prosperity in rural areas and improves people's quality of life. Furthermore, it is related to the empowerment of rural communities, as it promotes self-employment and self-sufficiency. This in turn generates confidence and satisfaction among residents of rural areas. The sustainability of entrepreneurship and rural development refers to the capacity of these ventures to last over time, generate positive long-term impacts and adapt to social, economic and environmental changes. Entrepreneurship and rural development are essential to promote economic growth social inclusion and the preservation of cultural identity in rural areas. Through economic diversification, job creation, valorization of local resources and the promotion of tourism, for this reason it can have a positive impact on communities and the country as a whole. However, its development and sustainability are conditioned by factors such as access to financing, training and training of entrepreneurs, the availability of infrastructure and services, and institutional support. All of this has a very positive impact on the development of rural communities, since it enhances innovation, creativity and quality of life in these areas.

References

1. Arias Vargas, F. (2022). «Emprendimiento rural: una aproximación histórica.» Revista de Ciencias de la Administración y Economía, vol. 12, núm. 23, pp. 45-66, 2022, Universidad Politécnica Salesiana. Disponible en: https://www.redalyc.org/journal/5045/504570360003/html/

2. Baudin, A., Aguilar, M., & Vásquez, R. (2019). «Emprendimiento rural y desarrollo sostenible.» Pearson Educación.

3. Fernández Aucapiña, N., & Cevallos Jiménez, P. F. (2022). «Factores de sostenibilidad de los emprendimientos rurales: Caso parroquia Octavio Cordero Palacios.» ConcienciaDigital, 5(3.2), 137-160. DOI: https://doi.org/10.33262/concienciadigital.v5i13.2.2325

4. García, M., & Pérez, L. (2020). «Emprendimiento rural: una estrategia para el desarrollo sostenible.» Revista Internacional de Investigaciones Rurales, 15(2), 123-140.

5. Gómez Cruz, Manuel Ángel; Laura Gómez Tovar; y Rita Rindermann. (2002). «Agricultura Orgánica. Mercado Internacional y propuesta para su desarrollo en México.» Reporte de investigación Nº. 62, CIESTAAM, Chapingo, Edo. de México, 58p.

6. López, R. (2019). «Cómo fomentar el emprendimiento en el desarrollo rural.» Instituto de Estudios Económicos y Empresariales.

7. Mas Herrera, María Josefina. (2005). «Desarrollo Endógeno Cooperación y Competencia, una aproximación sin fronteras.» Editor Panapo.

8. Mas Herrera, María Josefina. (2008). «Desarrollo Endógeno y Educación, estrategia de transformación comunitaria.» Editor Panapo.

9. McClelland, D. C. (1961). «Teoría de las Necesidades Aprendidas de la Motivación.» Disponible en: https://psicologiaymente.com/psicologia/teoria-motivaciones-david-maccleland

10. Millán, G., Morales, E., & Pérez, L. M. (2014). «Turismo gastronómico, denominaciones de origen y desarrollo rural en Andalucía: situación actual.» Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 65, 113-137.

11. Real Academia Española. (2006). «Definición de desarrollo rural.» Disponible en: https://dle.rae.es/desarrollorural

12. Real Academia Española. (2014). «Definición de emprendimiento.» Disponible en: https://dle.rae.es/emprendimiento

13. Rodríguez Casallas, D. F., Páez Moreno, Ángel E., Román Acosta, D., & Rodríguez Torres, E. (2024). Participación ciudadana, gobernanza democrática y derecho al desarrollo: una revisión sistemática. Telos: Revista De Estudios Interdisciplinarios En Ciencias Sociales, 26(1), 198-214. https://doi.org/10.36390/telos261.13

14. Román Santana, W. M., López, L. del C., y Román Acosta, D. (2023). Potencialidades de América Latina en el sector turístico. Negonotas Docentes, (21), 57-69. https://revistas.cun.edu.co/index.php/negonotas/article/view/950

15. Roman-Acosta, D., Caira-Tovar, N., Rodríguez-Torres, E., & Pérez Gamboa, A. J. (2023). Effective leadership and communication strategies in disadvantaged contexts in the digital age. Salud, Ciencia Y Tecnología - Serie De Conferencias, 2, 532. https://doi.org/10.56294/sctconf2023532

16. Smith, J. (2018). «El emprendimiento en el desarrollo rural.» Editorial Rural 21.

17. Kabagerayo, J. (2022). Impact of rural female entrepreneurs on social and economic inclusion: case of giharo district. Modern Economy, 13(06), 885-900. https://doi.org/10.4236/me.2022.136048

Downloads

Published

2023-12-02

How to Cite

1.
Ramírez R DD. Hermeneusis on entrepreneurship and rural development. SCT Proceedings in Interdisciplinary Insights and Innovations [Internet]. 2023 Dec. 2 [cited 2025 Feb. 3];1:63. Available from: https://proceedings.ageditor.ar/index.php/piii/article/view/178