Trends in Research: Bioculture, Social Metabolism and Territory in the 21st Century

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56294/piii2024246

Keywords:

Culture and development, economic and social development, ecosystem, social system

Abstract

The purpose of this study is to analyze the dynamic interaction between Bioculture, Social Metabolism and Territory, in order to understand how these complex and intertwined dimensions shape human societies, impact environmental sustainability and shape cultural practices. A qualitative methodology that integrates two complementary approaches is employed. First, bibliometric searches are conducted using specific equations focused on the analytical categories of Bioculture, Social Metabolism and Territory. Second, a documentary review is conducted through triangulation between these and emerging categories, using the PRISMA protocol as a guide. It is concluded that understanding the interrelationship between Bioculture, Social Metabolism and Territory as shaping elements of human societies offers a valuable analytical framework, fundamental to address contemporary challenges, from environmental sustainability to social equity

References

Aguilera, M., Rincón, M., & Gómez, D. (2020). Bioeconomía, una alternativa de investigación en administración y afines. En M. Aguilera-Prado y M. Rincón-Moreno (eds.). Temas y métodos de investigación en negocios, administración, mercadeo y contaduría (pp. 193-218). Bogotá: Editorial Uniagustiniana. Doi: https://doi.org/ 10.28970/9789585498426.06

Arce, R. (2023). Aportes de la complejidad biocultural en la formulación de alternativas al desarrollo. Revista Iberoamericana De Complejidad Y Ciencias Económicas, 1(2), 7-23. https://doi.org/10.48168/ricce.v1n2p7

Barbosa, E., Velasco, N., Gómez, D., & Laverde, Y. (2021). La bioeconomía y su desarrollo desde la Constitución de 1991: avances y retrocesos. Capítulo 22. En: 30 años de la Constitución de 1991: avances y desafíos en la construcción de nación. Editores Wilches, J., & Chaparro, O. Editorial Politécnico gran colombiano. Bogotá: Colombia. https://journal.poligran.edu.co/index.php/libros/article/view/2814/2963

Barbosa, E., Vargas, H., & Gómez, D. (2020). Breve estudio bibliométrico sobre economía solidaria. Cooperativismo & Desarrollo, 28(118), 1-20. https://revistas.ucc.edu.co/index.php/co/article/view/3723

Bavikatte, K., & Robinson, D. (2011). Towards a People’s History of the Law: Biocultural Jurisprudence and the Nagoya Protocol on Access and Benefit Sharing. Law, Environment and Development Journal 7 (1), 35-51

Bensman, S., & Leydesdorff, L. (2009). Definition and identification of journals as bibliographic and subject entities: Librarianship versus ISI Journal Citation Reports methods and their effect on citation measures. Journal of the American Society for Information Science and Technology. 60 (6), 1097–1117.

Brown, A., & Wang, Q. (2015). Biocultural Diversity and Ecosystem Services: A Comprehensive. Review. Environmental Science & Policy, 20, 45-54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10754339/

Bibliometric analysis of research activity in the “Agronomy” category from the Web of Science, 1997–2011. European Journal of Agronomy, (50), 19–28. https://doi.org/10.1016/j.eja.2013.05.002

Caillon, S., Cullman, G., Verschuuren, B. and Sterling, E. (2017). Moving beyond the human–nature dichotomy through biocultural approaches: including ecological well-being in resilience indicators. Ecology and Society 22(4).

Camacho, M., Rojas, J., & Santillán, A. (2023). Análisis bibliométrico de la producción científica sobre cooperativas agropecuarias en países hispanoparlantes. Cooperativismo & Desarrollo, 31(126), 1-24. https://doi.org/10.16925/2382-4220.2023.02.01

Cano, M., & M. Hernández, M., (2001). El ordenamiento ecoturístico del Parque Nacional Natural Tayrona como estrategia para la resolución de conflictos de uso y ocupación. Mimeo, UAESPNN, Bogotá, Colombia.

Castro, L., Rincón, M., & Gómez, D. (2017). Educación para la salud: una mirada desde la antropología. Revista Ciencias de la Salud, 15(1), 145-163. https://revistas.urosario.edu.co/index.php/revsalud/article/view/5387

Cerda, H. (1988). Los elementos de la investigación. El Búho.

Chen, H., & Lee, S. (2014). Cultural Landscapes and Metabolic Flows: Integrating Biocultural Perspectives in Urban Studies. Journal of Urban Ecology, 8(1), 78-92.

Clark, R. E., & Mitchell, S. A. (2008a). Territorial Perspectives in Social Sciences: A Comprehensive Review. Cambridge University Press.

Clark, R. E., & Mitchell, S. A. (2008b). Biocultural Dynamics: A Multidisciplinary Approach. Cambridge University Press.

Crespo, Z., & Pérez, M. (2018). El metabolismo social en las economías andinas y centroamericanas, 1970-2013. Sociedad y Economía, (36), 53-81. https://doi.org/10.25100/sye.v0i36.5866

Davidson, I., Turner, K., Mead, A., Cabrera, J., Bolton, R., Idrobo, C., Miretski, I., Morrison, A. and Robson, J. (2012). Biocultural design: a new conceptual framework for sustainable development in rural indigenous and local communities. SAPI EN. S. Surveys and Perspectives Integrating Environment and Society, (5.2).

Departamento Nacional de Planeación. (2016). Crecimiento verde para Colombia: Elementos conceptuales y experiencias internacionales. Bogotá.

Escobar, A. (2011). Epistemologías de la naturaleza y colonialidad de la naturaleza. Variedades de realismo y constructivismo Arturo Escobar. En L. Montenegro (Ed.). Cultura y Naturaleza Aproximaciones a propósito del bicentenario de la independencia de Colombia (pp. 49-75). Jardín Botánico de Bogotá, José Celestino Mutis.

Escobar, A. (2015). Sentipensar con la Tierra: Las Luchas Territoriales y la Dimensión Ontológica de las Epistemologías del Sur. AIBR. Revista de Antropología Iberoamericana, 11(1), 11 – 32.

Fischer-Kowalski, M. (2011). Analyzing sustainability transitions as a shift between sociometabolic regimes. Environmental Innovation and Societal Transitions. 1, 152-159. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210422411000153

Fuentes, R., & Morales, E. (2013). Biocultural Conservation: Integrating Cultural and Biological Diversity. Annual Review of Anthropology, 42, 233-253.

Galvis, L. (2010). Análisis de la Cooperación Internacional del Japón a Colombia de 2003 a 2008, caso de estudio Japan International Cooperation Agency (JICA). Tesis de Pregrado. Bogotá: Universidad Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario.

García, M., & Rodríguez, P. (2018). Metabolismo Social y Desarrollo Sostenible: Perspectivas desde la Biocultura. Libros Universitarios.

Giraldo, O. (2018). Ecología política de la agricultura. Agroecología y posdesarrollo. – San Cristóbal de Las Casas, Chiapas, México: El Colegio de la Frontera Sur.

Gómez, D., & Aguirre, M. (2023). Seguridad alimentaria y desarrollo rural en 5 municipios del departamento del Caquetá, Colombia. Periodo 2018-2022. Población y Desarrollo.29: (57), 75-93. http://scielo.iics.una.py/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2076-054X2023005700075

Gómez, D. & Rincón, H. (2023). Cambio y aprendizaje organizacional, revisión documental. Revista CIES.14: (2),27-49. https://revista.escolme.edu.co/index.php/cies/article/view/464

Gómez, D. (2022). Metabolismo social de la agroindustria de la palma de aceite en el territorio de Aracataca Magdalena Colombia (1965-2018). Facultad de Ciencias Agropecuarias. Doctorado en agrociencias. Tesis doctoral. Universidad de la sale. Bogotá: Colombia.https://ciencia.lasalle.edu.co/doct_agrociencias/14

Gómez, D. (2022). Social Metabolism a Multidisciplinary Approach to Respond SocioEnvironmental Issues in the 21st Century. Environ Sci Ecol: Curr Res 3: 1053. https://www.corpuspublishers.com/article-info/social-metabolism-a--multidisciplinary-approach-to--respond-socio-environmental--issues-in-the-21st-century-418

Gómez, D. (2021). Metabolismo social y bioeconomía Dialogo de saberes. Apuntes De economía Y Sociedad, 2(2)21-27. https://doi.org/10.5377/aes.v2i2.12807

Gómez, D., Aldana, K., & Rodríguez, M. (2021). Antropologías del desarrollo, enfoques alternativos y posdesarrollo. Breve revisión de conceptos y apuntes críticos. Población & desarrollo.27:(52),108-122 https://revistascientificas.una.py/index.php/RE/article/view/957

Gómez, D. (2020a). Metabolismo social y bioética. Un diálogo de saberes. Revista Iberoamericana De Bioética. (12),01-11. dehttps://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7261785

Gómez, D. (2020b). Sostenibilidad: apuntes sobre sostenibilidad fuerte y débil, capital manufacturado y natural. IyD, 8:(1), 131–143. https://doi.org/10.26620/uniminuto.inclusion.8.1.2021.131-143

Gómez, D. (2020c). Metabolismo social y bioética. Un diálogo de saberes. Revista Iberoamericana De Bioética. (12),01-11. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7261785

Gómez, D., Téllez, C., & Velasco, N. (2020). The theory of social representations: possibilities in the municipality of Aracataca, Magdalena, Colombia. Religación. Revista De Ciencias Sociales Y Humanidades, 5(24), 92-102. https://doi.org/10.46652/rgn.v5i24.652

Gómez, D., & Rincón, H. (2018). La Bioeconomía como posible estrategia comparativa. Caso Colombia. Revista de Ciencias Económicas. 15: (1),101-115 https://doi.org/10.14409/rce.v1i0.7750

Gómez, D., Barbosa, E., & Leuro, J. (2017). Ecología y Bioeconomía. El diálogo de saberes. Revista Clío en América.11: (21),108-119. https://doi.org/10.21676/23897848.2086

Gómez, D., Carranza, Y., & Ramos, C. (2016). Revisión documental, una herramienta para el mejoramiento de las competencias de lectura y escritura en estudiantes universitarios. Chakiñan, Revista de Ciencias Sociales y Humanidades. (1) 46-56. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6294862

Gómez, D., Barbosa, E., & Rojas, W. (2016). El Biodesarrollo como ruptura de la categoría desarrollo. Revista de ciencias económicas.2:(13), 75-87. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5904672

Gomez, L. M., & Chang, H. (2009). Metabolism, Culture, and Territory: An Anthropological Inquiry. American Anthropologist, 111(3), 345-357.

González de Molina, M., Fernández, D., Guzmán, G., Infante, J., Aguilera, E., Vila, J., & García, R. (2020). The Metabolism of Spanish Agriculture, 1900–2008. Editorial Springer Open. EE. UU.

González de Molina, M. (2016). Introducción al Metabolismo social y sus aplicaciones. Ponencia. Seminario sobre metabolismo Social. Universidad de Santiago de Chile, Santiago, 7 de noviembre de 2016. https://www.youtube. com/watch?v=2s3ETIqqrZM

González de Molina, M. (2013). Bases socio ecológico de la Agroecología. Presentación del Máster en Agroecología, un enfoque para la sustentabilidad rural. Universidad Internacional de Andalucía.

González, A., & Toledo, V. (2016). Metabolismos rurales: Indicadores económicos ecológicos y su aplicación a sistemas cafeteros. Revista de Red Iberoamericana de economía ecológica. (26),223-237. https://core.ac.uk/download/pdf/78545801.pdf

González de Molina, M., & Toledo, V. (2011) Metabolismos, naturaleza e historia: hacia una teoría de las transformaciones socio-ecológicas, Icaria, Barcelona.

González de Molina, M. (2003). La historia ambiental y el fin de la utopía metafísica de la modernidad. Aula historia social. 18-42. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/handle/11162/12870

Grünbühel, C., Haberl, H., Schandl, H., & Winiwarter, V. (2003). Socioeconomic Metabolism and Colonization of Natural Processes in Sang Saeng Village: Materialand Energy Flows, Land Use, and Cultural Change in Northeast Thailand. Human Ecology: An interdisciplinary journal, 31(1), 53-86. https://www.jstor.org/stable/4603457

Gudynas, E. (2014). Derechos de la Naturaleza Ética biocéntrica y políticas ambientales. Programa Democracia y Transformación Global, Red Peruana por una Globalización con Equidad CooperAcción, Centro Latino Americano de Ecología Social.

Guzmán, G. I., Aguilera, E., García, E., Torremocha, D., Soto, D., Infante-Amate, J., & González de Molina, M. (2018). The agrarian metabolism as a tool for assessing agrarian sustainability, and its application to Spanish agriculture (1960-2008). Ecology and Society, 23(1):2. https://doi.org/10.5751/ES-09773-230102

Gomez, L. M., & Chang, H. (2009). Territory and Social Dynamics: An Anthropological Inquiry into Human Settlement Patterns. American Anthropologist, 111(3), 345-357.

Gómez Rodríguez, D. T. (2024). La producción de alimentos para autoconsumo. Revista Multidisciplinaria Voces De América Y El Caribe, 1(I), 52-79. https://doi.org/10.5281/zenodo.10795207

Harris, L. D., & Turner, R. H. (2017). Territorial Dynamics: Exploring the Intersection of Bioculture and Spatial Organization. Journal of Human Ecology, 42(3), 301-318.

Kalmanovitz, S. (2019). Nueva historia económica de Colombia. Penguin Random House Grupo Editorial SAS. Bogotá: Colombia.

Kalmanovitz, S. & López, E. (2006). La agricultura colombiana en el siglo XX. Bogotá, D. Colombia: Banco de la República.

Llanos-Hernández, L. (2010). El concepto del territorio y la investigación en las ciencias sociales. Agricultura, sociedad y desarrollo. 7: (3), 207-220. ww.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870- 54722010000300001#:~:text=El%20territorio%20es%20un%20concepto,concepto

Laverde, M., Almanza, C., Gómez, D., & Serrano, C. (2020). El Capital Relacional como Recurso Diferencial y Valioso para las Empresas. Revista Podium, (37), 57–70. https://doi.org/10.31095/podium.2020.37.5

LaRosa, M. & Mejía. (2017). Colombia: A concise contemporary history. Plymouth: Rowman & Littlefield.

Leff, E. (2010). Globalización, ambiente y sustentabilidad. Saber Ambiental, 6a edición. México: Siglo XXI Editores. http://www.otrodesarrollo. com/desarrollosostenible/LeffAmbienteGlobalizacion. pdf

López, M. & Pinkus R. (2020). Indicadores bioculturales en proyectos de gestión ambiental. El caso de la meliponicultura en Yucatán. Polis Revista Latinoamericana, (57), 52-72. doi: http://dx.doi.org/10.32735/ S0718-6568/2021- N57-1564

Infante. J., Urrego, A., & Tello, E. (2020). Las venas abiertas de América latina en la era del Antropoceno: un estudio biofísico del comercio exterior (1990-2016). Diálogos Revista Electrónica de Historia.21:(2),177-214. https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/dialogos/article/view/39736

Maldonado, C. (2021a). Las Ciencias de la Complejidad son Ciencias de la Vida. Trepen Ediciones.

Maldonado, C. (2021b). La naturaleza está viva: ¿Qué es el organicismo? A propósito de la crisis climática. Le Monde diplomatique, 213: 18-19. (PDF) La naturaleza está viva. ¿Qué es el organicismo? | Carlos Eduardo Maldonado - Academia.edu

Maldonado, C. (2021c). La extraña naturaleza de la vida Biología cuántica, complejidad, vida, salud. Investigaciones en complejidad y salud, 9 (3): 64 p. (PDF) La extraña naturaleza de la vida | Carlos Eduardo Maldonado - Academia.edu

Maldonado, C. (2020). Occidente, la civilización que nació enferma. Ediciones desde abajo. (PDF) Occidente, la civilización que nació enferma | Carlos Eduardo Maldonado - Academia.edu

Maldonado, C.E. (2019). Las ciencias de la complejidad son ciencias de la vida. En I. Villegas, L. Caballero, X. Vizcaya (ed.). Biocomplejidad: facetas y tendencias (pp. 259- 295). CopIt-arXives. TS0018ES.pdf (unam.mx)

Maldonado, C. (2018). Bioeconomía, Biodesarrollo y civilización. Un mapa de problemas y soluciones. En Epistemologías del Sur para germinar alternativas al desarrollo. Debate entre Enrique Leff, Carlos Maldonado y Horacio Machado. Bogotá: Editorial Universidad del Rosario. 57-81.

Maldonado, C. (2010). El mundo de las ciencias de la complejidad. Editorial Universidad del Rosario. Bogotá: Colombia.

Maldonado, C. (2011). Termodinámica y complejidad: Una introducción para las ciencias sociales y humanas. Universidad Externado de Colombia. Bogotá: Colombia.

Maldonado, C. (2014). Information measures of complexity, emergence, self-organization, homeostasis, and autopoiesis. Guided self-organization: Inception, 19-511.

Maldonado, C. (2005). Ciencias de la complejidad: Ciencias de los cambios súbitos. Facultad de Finanzas, Gobierno y Relaciones Internacionales. Universidad del Externado. Bogotá: Colombia.

Maldonado, C. (2014). ¿Qué es un sistema complejo? Revista colombiana de filosofía de la ciencia 14 (29).

Martínez Alier, J., & Walter, M. (2015). Metabolismo social y conflictos extractivos. En Gobernanza ambiental en América Latina, editado por F. de Castro, B. Hogenboom y M. Baud, 73-104. Buenos Aires, Argentina: CLACSO.

Martínez Alier, J. (2015). Ecología política del extractivismo y justicia socioambiental. Interdisciplina. 3:(7), 57-73. http://dx.doi.org/10.22201/ceiich.24485705e.2015.7.52384

Natsuda, K., Igusa, K., Wiboonpongse, A. and Thoburn, J., (2012). One Village One Product–rural development strategy in Asia: the case of OTOP in Thailand. Canadian Journal of Development Studies/Revue canadienne d’études du développement 33(3): 369-385.

Nemogá, G. R., (2016). Diversidad biocultural: innovando en investigación para la conservación. Acta Biológica Colombiana, 21(1), 311-319.

Nova, M. (2017). Tras las huellas del pensamiento y la acción social: visibilizar el territorio, deconstruir el desarrollo. En Cuadernos de seminario 7. Agrociencias y territorio. Editor Correa, G. Doctorado en Agrociencias editorial: Universidad de la Salle. Bogotá: Colombia.

Paramo, P. (2008). La Investigación en las Ciencias Sociales. Técnicas de recolección de Información.: Bogotá, Colombia: Universidad Piloto de Colombia.

Pérez, G. (1998) Investigación cualitativa. Retos e interrogantes. Vol. I. Métodos. Madrid: La Muralla

Rendón, J., & Gómez, D. (2022). Paisaje, territorio y agroindustria. El caso de la palma de aceite en Aracataca Magdalena Colombia. En Cuadernos de Seminario: Las Agrociencias en la dimensión de paisajes sostenibles. Número 13 Ediciones. Unisalle Bogotá: Colombia.

Rendón, J., & Gómez, D. (2020). Circuitos cortos y verdes. Alimentos si hay. Revista sur.: https://www.sur.org.co/circuitos-cortos-y-verdes-alimentos-si-hay/

Ruiz, J. (1996). Metodología de la investigación cualitativa. Ediciones de la Universidad de Deusto.

Rodríguez, D., Laverde, M., & Pérez, E. (2021). Short Commercialization Circuits in Local Supply Chains: Economic Revival in the Pandemic. South Asian Journal of Social Studies and Economics, 12:(2), 1-10. https://doi.org/10 .9734/sajsse/2021/v12i230299

Rodríguez, A. & Morales, V. (2020). Los derechos de la naturaleza en diálogo intercultural: una mirada a la jurisprudencia sobre los páramos andinos y los glaciares indios. Deusto Journal of Human Rights, 6, 99-123. doi: http://dx.doi.org/10.18543/djhr.1909

Roman-Acosta, D., Caira-Tovar, N., Rodríguez-Torres, E., & Pérez Gamboa, A. J. (2023a). Effective leadership and communication strategies in disadvantaged contexts in the digital age. Salud, Ciencia Y Tecnología - Serie De Conferencias, 2, 532. https://doi.org/10.56294/sctconf2023532

Rozzi, R. (2016). Bioética global y ética biocultural global. Cuadernos de Bioética, XXVII, 339-365. pdf (aebioetica.org)

Rozzi, R. (2012). Biocultural ethics: the vital links between the inhabitants, their habits and regional habitats. Environmental Ethics, 34, 27-50

Rushforth, A. D. (2016). All or nothing? Debating the role of evaluative bibliometrics in the research system. Research Evaluation, 25(2), 230-231. https://doi.org/10.1093/reseval/rvw004

Smith, J. R., & Johnson, K. L. (2019). Cultural Adaptations: A Biocultural Approach to Human Evolution. Revista de Biocultura, 15(2), 123-145.

Swiderska, K. (2006). Protecting Traditional Knowledge: A framework based on Customary Laws and Bio-Cultural Heritage. Presented at the International Conference on Endogenous Development and BioCultural Diversity, Geneva.

Toledo, V., Barrera, N. & Boege, E. (2019) ¿Qué es el Diversidad Biocultural? Morelia, Michoacán Universidad Nacional Autónoma de México.

Toledo, V. (2013). El paradigma biocultural: crisis ecológica, modernidad y culturas tradicionales. Sociedad y Ambiente, 1(1), 50-60. https://www.redalyc.org/ pdf/4557/455745075004.pdf

Turner, K., Davidson, I., Desmarais, A., & Hudson, I. (2016). Creole hens and ranga-ranga: Campesino foodways and biocultural resource-based development in the Central Valley of Tarija, Bolivia. Agriculture, 6(3), p.41.

Turner, W. A., & Adams, K. P. (2011). Territorial Identity and Biocultural Diversity: A Case Study of Indigenous Communities in Amazonia. Journal of Biocultural Geography, 28(4), 409-426.

Uchikawa, T. (2012). OVOP as an Approach of Local Branding Mechanism with Complementary Model of Onpaku. Significance of the Regional One-Product Policy, p.173

Vieira, P. (2015). Investigación, innovación y licenciamiento ambiental: elementos fundamentales del Crecimiento Verde. Revista de Ingeniería, (43): 60-66.

Downloads

Published

2024-04-07

How to Cite

1.
Gómez Rodríguez DT. Trends in Research: Bioculture, Social Metabolism and Territory in the 21st Century. SCT Proceedings in Interdisciplinary Insights and Innovations [Internet]. 2024 Apr. 7 [cited 2024 Sep. 19];2:246. Available from: https://proceedings.ageditor.ar/index.php/piii/article/view/219