Systematization of an experience in agroecological production: the case of finca valentin, municipality of pitalito huila
DOI:
https://doi.org/10.56294/piii202316Keywords:
Characterization, history, Organic, natural resources, processes, sustainableAbstract
In the following manuscript, the systematization of an experience in agroecological production was carried out, the owner of the farm is Mr. Valentín and his name “Finca Valentín” also governs, located in Pitalito Huila, the main objective of this work was to determine the agroecological contribution that this farm provides to the community and how it can influence other farmers and producers in the region, therefore, as a methodology, a survey was carried out where a variety of open and closed questions were asked in order to collect information that we helped determine agroecological production. According to the results, two families were determined that were specified by two networks, as a discussion the first network in terms of agroecology and everything it contains, the second in terms of problems where the characteristics of damage, slowness, etc. are highlighted. Finally, it was concluded that the whole process is slow but great benefits such as organic products are obtained
References
ALTIERI. M (1987). Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de agroecosistemas sustentables.
ALTIERI. M (1999). Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de agroecosistemas sustentables
BRENES. L (2003). La materia orgánica, importancia y experiencias de su uso en la agricultura.
CORPORAL. F (2007). Agroecología y agricultura ecológica. aportes y sinergias para incrementar la sustentabilidad agraria.
FAO - COMITÉ DE AGRICULTURA. (s/f). Fao.org. Recuperado el 8 de septiembre de 2021, de http://www.fao.org/3/X0075s/X0075s.htm
Organic Agriculture: ¿Qué es la agricultura orgánica? (s/f). Fao.org. Recuperado el 8 de septiembre de 2021, de http://www.fao.org/organicag/oa-faq/oa-faq1/es/
Antecedentes. (s/f). Fao.org. Recuperado el 8 de septiembre de 2021, de http://www.fao.org/sustainability/background/es/
GLIESSMAN S. (2002). Agroecología y agricultura ecológica. aportes y sinergias para incrementar la sustentabilidad agraria.
Hernández R., Fernández C. y Baptista P. (2010). Metodología de la investigación. Quinta Edición
Heidegger, M. (1995). La hermenéutica y los métodos de investigación en ciencias sociales.
JARA. O (1994). La sistematización de experiencias: producción de conocimientos desde y para la práctica
JARA. O (1994). Orientaciones teórico-prácticas para la sistematización de experiencias
JARA. O (2006). Una panorámica del concepto sistematización de resultados científicos.
MARTINIC. S (2002). El objeto de la Sistematización y sus relaciones con la evaluación y la investigación.
Martínez, M. (1999). La Hermenéutica: una actividad interpretativa. Revista Universitaria de Investigación.
MORGAN. M (1995). Sistematización de experiencias en américa latina
PRIMEVESSI. A (2002). Mercados locales, una alternativa indispensable para la producción Agroecológica
RESTREPO. J (2009). Agricultura orgánica
SARANDON. J (2002). Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de agroecosistemas sustentables.
SARANDON. S (2002). El rol de una agricultura sustentable.
Taylor, S. y Bogdan R., (1986). Investigación cualitativa. Editorial; Applied Sciencesn in Dentristy
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Verenice Sánchez Castillo, Nicole Valeria Lara Ceballos, Katherine Restrepo Duran (Author)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.