Fundamentals of environmental management in companies

Authors

  • Laura Alvarez Difurniao Centro Principal de Atención Telefónica de Pinar del Río, Empresa de Telecomunicaciones de Cuba SA. Pinar del Río, Cuba Author
  • Carmen María Pérez Mendoza Universidad de Pinar del Río “Hermanos Saíz Montes de Oca”, Facultad de Ciencias Técnicas, Departamento de Ingeniería Industrial. Pinar del Río, Cuba Author https://orcid.org/0000-0002-6269-7320
  • Cecilio Valdes García Universidad de Pinar del Río “Hermanos Saíz Montes de Oca”, Facultad de Ciencias Técnicas, Departamento de Ingeniería Industrial. Pinar del Río, Cuba Author
  • Alejandro Luis Cisnero Piñero Universidad de Pinar del Río “Hermanos Saíz Montes de Oca”, Facultad de Ciencias Técnicas, Departamento de Ingeniería Industrial. Pinar del Río, Cuba Author https://orcid.org/0000-0001-9780-1004

DOI:

https://doi.org/10.56294/piii2025526

Keywords:

Environmental Contamination, Waste Management, Industries, Organization and Administration

Abstract

Environmental pollution is one of society's current concerns, which is why companies have a significant responsibility to control their operations in order to mitigate this phenomenon. Proper waste management is an indispensable practice of corporate social responsibility and is a tool that increases the competitiveness of companies in a globalized environment, improving their image and reputation, efficiency in production processes and lower costs. The present study was carried out with the objective of describing the fundamentals of environmental management in companies. Various perspectives on environmental management strategies and practices can be implemented in companies, including the reduction of greenhouse gas emissions, responsible waste management, efficient use of natural resources, among other aspects. It also highlights the importance of collaboration between the private sector, government authorities and society in general to promote the adoption of sustainable practices in the meat industry.

References

1. Morozov V, Shulzhyk Y, Svichkar V, Fastovets N, Shamborovskyi G. The role of state and non-state institutions in the formation of regulatory paradigms in the international business environment. Salud, Ciencia y Tecnología - Serie de Conferencias 2024;3. https://doi.org/10.56294/sctconf2024.1126.

2. Méndez-Zambrano P, Ureta Valdez R, Tierra Pérez L, Flores Orozco Á. Biomonitoring of Benthic Diatoms as Indicators of Water Qual-ity, Assessing the Present and Projecting the Future: A Review. Salud, Ciencia y Tecnología 2024;4:1020. https://doi.org/10.56294/saludcyt20241020.

3. Koellner T, Bonn A, Arnhold S, Bagstad KJ, Fridman D, Guerra CA, et al. Guidance for assessing interregional ecosystem service flows. Ecological Indicators 2019;105:92-106. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2019.04.046.

4. Massolo LA. Introducción a las herramientas de gestión ambiental. Series: Libros de Cátedra 2015.

5. Márquez Delgado DL, Hernández Santoyo A, Márquez Delgado LH, Casas Vilardell M. La educación ambiental: evolución conceptual y metodológica hacia los objetivos del desarrollo sostenible. Revista Universidad y sociedad 2021;13:301-10.

6. Jaula JA. Medio Ambiente, Desarrollo Sostenible y una perspectiva socialista desde Cuba. Capitale, Natura e Lavoro” Ed Jaca Book, Roma ISBN 2008:978-88.

7. Bustio Ramos A. Gestión comunitaria y planificación integrada de zonas costeras. La Coloma y Cortés, dos estudios de caso cubanos 2004.

8. Ballal S, Pathak K, Sharma SR. Biocontrol of Pathogens using a Sustainable Tool: Opportunities and Challenges. Salud, Ciencia y Tecnología 2023;3:412. https://doi.org/10.56294/saludcyt2023412.

9. Astelarra S. «Living in contact with nature». The emergence of socio-environmental conflicts around urban-real estate extractivism. SCT Proceedings in Interdisciplinary Insights and Innovations 2024;2:306. https://doi.org/10.56294/piii2024306.

10. Jaula JA. FORMACIÓN AMBIENTAL EN LA UNIVERSIDAD DE PINAR DEL RÍO 2012;5.

11. Monzón Aldama Y, Pérez Díaz S, Marrero Marrero M, Petersson Roldán M, Pascua Migueles ML. Conceptualización de instrumentos económicos financieros para la gestión ambiental en Cuba 2023;11.

12. Osorio Sánchez LY, Libarled Sánchez Bolívar LSB. Negatives Effects of Forestation. Multidisciplinar (Montevideo) 2024;1:19. https://doi.org/10.62486/agmu202319.

13. Sebastián AR. Cumbre y contracumbre Río+ 20. Boletín CF+ S 2012:237-40.

14. Gligo N, Alonso G, Barkin D, Brailovsky A, Brzovic F, Carrizosa J, et al. La tragedia ambiental de América Latina y el Caribe. CEPAL; 2020.

15. Rodríguez Crespo G de la C, Aguirre León GA, Chiriboga Calderón FG. LA GESTIÓN AMBIENTAL EMPRESARIAL, SU FUNCIÓN FRENTE A CAMBIOS CLIMÁTICOS GLOBALES: CAMARONERAS, CASO: MANGLARES DE ECUADOR. Revista Universidad y Sociedad 2016;8:43-50.

16. Anticona Valderrama DM, Caballero Cantu JJ, Chavez Ramirez ED, Rivas Moreano AB, Rojas Delgado L. Enviromental health, Environmental management, eco-efficiency and its relationship with the optimization of solid waste. Salud, Ciencia y Tecnología 2023;3:333. https://doi.org/10.56294/saludcyt2023333.

17. Rozo González JC. Ejes estratégicos para la gestión ambiental de los humedales interiores de Bogotá DC, con enfoque del buen vivir estudio de caso humedales: La Conejera, Santa María Del Lago Y El Burro 2017.

18. Pava-Gómez AJ, Betancur-Villegas MA, Páez-Calvo A. Planteamiento de una estrategia desde la construcción de una investigación proyectual. Revista de Arquitectura (Bogotá) 2018;20:88-101.

19. Gil Rodríguez A, Pell del Río SM, Valdés D. Guía metodológica para la gestión ambiental: Una propuesta cubana. Revista Cubana de Educación Superior 2020;39.

20. Ley 150 del Sistema de Recursos Naturales y Medio Ambiente. 2023.

21. Ávila LM, Rodríguez GA. Gestión ambiental empresarial. Editorial Universidad del Rosario; 2021.

22. Zapata Gómez A. La gestión ambiental en el sector empresarial, una visión bajo el enfoque empresa-entorno como estrategia de competitividad. Maestría. Universidad Nacional de Colombia Sede Manizales Facultad de Ingeniería y Arquitectura Escuela de Arquitectura y Urbanismo, 2007.

23. Howard M, Hopkinson P, Miemczyk J. The regenerative supply chain: a framework for developing circular economy indicators. International Journal of Production Research 2019;57:7300-18.

24. Varela Menéndez J. La economía circular. Una propuesta de futuro para España y Europa. 2018.

25. Almeida-Guzmán M, Díaz-Guevara C. Economía circular, una estrategia para el desarrollo sostenible. Avances en Ecuador. Estudios de la Gestión: revista internacional de administración 2020:34-56.

26. NC-ISO. Sistemas de gestión ambiental ― Requisitos con orientación para su uso. 14001. 2015.

27. Prieto MJ. Sistemas de gestión ambiental. 1a ed. Madrid: AENOR; 2011.

28. Martínez Méndez R, Vera Muñoz MAM, Vera Muñoz JGS, González Román J. Gestión Ambiental Empresarial En Las Micro Y Pequeñas Empresas Procesadoras De Alimentos Ubicadas En Puebla, Mexico (Business Environmental Management on Micro and Small Enterprises Processing Food Located in Puebla, Mexico) 2016.

29. Ojeda MAP, Montañez-Bonilla NA. Propuesta metodológica para la integración de un sistema de gestión ambiental según la norma ISO 14001:2015 en el sistema de gestión de la calidad de una universidad con modalidad abierta y a distancia en Colombia. SIGNOS-Investigación en Sistemas de Gestión 2020;12:151-68.

30. To WM, Lee PKC. Diffusion of ISO 14001 environmental management system: global, regional and country-level analyses. Journal of Cleaner Production 2014;66:489-98. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2013.11.076.

31. McKeiver C, Gadenne D. Environmental Management Systems in Small and Medium Businesses. International Small Business Journal 2005;23:513-37. https://doi.org/10.1177/0266242605055910.

32. Prajogo D, Tang AKY, Lai K. Do firms get what they want from ISO 14001 adoption?: an Australian perspective. Journal of Cleaner Production 2012;33:117-26. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2012.04.019.

33. Vásquez Stanescu CL, Carillo Ozal AG, Tona Castillo ME, Galíndez Jimenez MV, Macias Camacaro KA, de Díaz CE. Sistema de gestión energética y ambiental de Productos Alimex CA. Suma de Negocios 2017;8:115-21.

34. Ministerio De Agricultura, Ganadería y Alimentación. Manual de requisitos higiénicos sanitarios para el diseño de instalaciones construcción y equipos de mataderos para la especie bovina 2011.

35. García JL, Álvarez CJ, Paredes C, López E, Férnandez FJ, Bustamante M de los Á, et al. Residuos agroalimentarios I.3. Ediciones Mundi-Prensa; 2015.

Downloads

Published

2025-01-06

How to Cite

1.
Alvarez Difurniao L, Carmen María Pérez Mendoza CM, Valdes García C, Alejandro Luis Cisnero Piñero AL. Fundamentals of environmental management in companies. SCT Proceedings in Interdisciplinary Insights and Innovations [Internet]. 2025 Jan. 6 [cited 2025 Feb. 14];3:526. Available from: https://proceedings.ageditor.ar/index.php/piii/article/view/526