Rural imaginaries of food security and their family participation in two case studies in the municipality of Florencia Caquetá
DOI:
https://doi.org/10.56294/piii202319Keywords:
Food security, family, economy, self-sufficiency, satisfactionAbstract
Food security is the sufficient access to safe and nutritious food to meet dietary needs and personal preferences. In the present study, imaginary about food security were constructed in two case studies in the municipality of Florencia, department of Caquetá. The selected case studies were part of an initial project to strengthen food security. In this study, structured interviews were applied through questions in advance with a limit of categories by answers and they were asked to the interviewees or participants, the treatment of the interviews consisted of the systematization of the answers and 18 categories and two correlated families were obtained through networks, some of them such as savings, family labor, health, belonging, vision, self-sufficiency, satisfaction and food. The two case studies, despite the fact that they are located in different geographical areas, agreed on the worldview about food security and the importance of the participation of the members in the strengthening of the productive unit as a strategy to improve the family economy
References
ALTIERI, M. A., & NICHOLLS, C. I. (2019). Agroecología y diversidad. Agrobiodiversidad y semillas en la agricultura familiar campesina, 35(2), 22.
Bonilla, M. (2015). Protección y fomento de la agricultura familiar en Colombia. Compendio de documentos. Sogamoso, Boyacá: Confederación de Prosumidores Agroecológicos AGROSOLIDARIA Colombia.
Camargo, E. S. C., Barón, E. M. P., & Carreño, J. A. F. (2020). 2. Extensión rural para la agricultura familiar campesina. Libros Universidad Nacional Abierta ya Distancia, 36-88.
Ferraris, G., & Seibane, C. (2016). Las Organizaciones de Agricultores Familiares:¿ nuevos movimientos sociales?. In VI Congreso Argentino y Latinoamericano de Antropología Rural (Salta, 2016).
García Vilaplana, M. (2017). Iniciativas contra la inseguridad alimentaria en Copenhague. Análisis del contexto Escandinavo.
González Ortiz, F., Pérez Magaña, A., Ocampo Fletes, I., Paredes Sánchez, J. A., & de la Rosa Peñaloza, P. (2014). Contribuciones de la producción en traspatio a los grupos domésticos campesinos. Estudios sociales (Hermosillo, Son.), 22(44), 146-170.
Gordillo, G., & Méndez, O. (2013). Seguridad y soberanía alimentaria. Documento base para discusión. FAO. Roma Italia.
Guarate, Y. C. (2019). Análisis de las entrevistas en la investigación cualitativa: Metodología de Demaziére D. y Dubar C. Enfermería Investiga, 4(5), 14-23.
IICA, S. J. C. R. (2020). La agricultura familiar y el abastecimiento agroalimentario ante la pandemia COVID-19 en América Latina y el Caribe.
Naranjo, E., Abad, A., & Ramos, V. (2018). FACTORES CULTURALES DE LOGRO DEL SISTEMA DE PRODUCCIÓN COMUNITARIA DE LA PARROQUIA SALINAS EN LA PROVINCIA DE BOLÍVAR, ECUADOR. Revista Chakiñan de Ciencias Sociales y Humanidades, (6), 136-148.
Salcedo, S., & Guzmán, L. (2014). Agricultura familiar en América Latina y el Caribe: recomendaciones de política. Santiago: fAO.
Sara Del Castillo, M., Fonseca, Z., Mantilla, M., & Mendieta, N. (2012). Estudio para la medición de seguridad alimentaria y nutricional en el Magdalena medio colombiano. Caso Cesar. Revista de la Facultad de Medicina, 60(1), 13-27.
Taborda- Restrepo, P.A., Pereza-Cano, M.E., & Fernández, D. Y. B. (2011). Funcionalidad familiar, seguridad alimentaria y estado nutricional de niños del programa Departamental de complementación Alimentaria de Antioquia. CES Medicina, 25(1),6-19
Vargas-Jiménez, I. (2012). La entrevista en la investigación cualitativa: nuevas tendencias y retos. the interview in the qualitative research: trends and challengers. Revista Electrónica Calidad en la Educación Superior, 3(1), 119-139.
Villagómez-Ornelas, P., Hernández-López, P., Carrasco-Enríquez, B., Barrios-Sánchez, K., Pérez-Escamilla, R., & Melgar-Quiñónez, H. (2014). Validez estadística de la Escala Mexicana de seguridad alimentaria y la Escala Latinoamericana y Caribeña de seguridad alimentaria. salud pública de México, 56, s5-s11.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Verenice Sánchez Castillo, Andrés Felipe Ramírez Gonzales, Duber Alejandro Mora Motta, Yeris Faisuri Luna Almanza (Author)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.